Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Μηλόξυδο


 Μια από τις ωφέλιμες ουσίες που μπορούμε να προσθέσουμε στις διατροφικές μας καταναλωτικές συνήθειες είναι  το Μηλόξυδο.  Το Μηλόξυδο ήταν γνωστό από την αρχαιότητα και παρασκευάζεται από την ζύμωση του χυμού των μήλων. Ο Ιπποκράτης μας λέει για τις ευεργετικές του ιδιότητες και οι Φοίνικες το έφτιαχναν οπουδήποτε φύτρωναν μήλα. Το μηλόξυδο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και C, 30 αμινοξέα και 12 ένζυμα όπως περιέχει πολύ χρήσιμη ροτίνη. Επίσης περιέχει πολλά από τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την υγεία: κάλιο, ασβέστιο, νάτριο, φωσφόρο, χαλκό, σίδηρο, ασκορβικό οξύ, βιταμίνη Β1 (ριβοβλαβίνη), νικοτινικό οξύ, ιμβερτοσάκχαρο και οξικό οξύ.

Το μηλόξυδο ονομάστηκε πανάκεια για όλες τις αρρώστιες, ένας ισχυρισμός που είναι πάντα αμφισβητήσιμος. Αυτό που πραγματικά κάνει και στο οποίο πιθανόν να οφείλεται η παγκόσμια επιτυχία του στη θεραπεία ασθενειών, είναι ότι παρέχει θρεπτικά συστατικά, που συχνά λείπουν από τη δίαιτα, και τα παρέχει με τέτοιο τρόπο ώστε απορροφώνται εύκολα από τον οργανισμό, αναζωογονώντας και αποκαθι­στώντας την υγεία και το σφρίγος.

Έρευνες έδειξαν ότι το μηλόξυδο ή καλύτερα το οξικό οξύ που περιέχει σταματά την συσσώρευση λίπους στο σώμα.  Δεν έχουν όλα τα είδη ξυδιού όμως την ίδια ικανότητα όπως το ωμό αφιλτράριστο μηλόξυδο.

· Πρόκειται για μια ζωντανή τροφή που μετά την ζύμωση που έχει υποστεί τροφοδοτεί με ευεργετικά προβιοτικά ένζυμα την εντερική χλωρίδα.

· Αυξάνει τον μεταβολισμό και καθαρίζει το ήπαρ.

· Βοηθάει στην πέψη των πρωτεϊνών και των λιπών τονώνοντας τα γαστρικά οξέα.

· Βοηθητικό ενάντια στα μικρόβια λόγω του μηλικού οξέως που περιέχει

· Μια κομπρέσα εμποτισμένη με μηλόξυδο απαλύνει τα τσιμπήματα εντόμων.

· Είναι απίθανο μαλακτικό για τα μαλλιά και ευεργετικό για το δέρμα της κεφαλής αν έχετε πιτυρίδα.

· Με έναν μαγικό τρόπο σταματά την επιθυμία για ζάχαρη και γλυκό. Δοκιμάστε να πιείτε ένα ποτήρι νερό μέσα στο οποίο έχετε βάλει μια κουταλιά μηλόξυδο και δείτε αν σταματήσει η λιγούρα..

 Βάζουμε μηλόξυδο στις σαλάτες αφού παρέα με ελαιόλαδο και τα μυρωδικά δεν θα μας φορτώσουν με έξτρα θερμίδες των dressing.

Ψάξε, θα βρεις κι άλλα χρήσιμα για το μηλόξυδο (θεραπείες, συνταγές κ.ά.)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου